Anadolu Bölgesinin en iyi bir şekilde korunan Zeus Tapınağı’na ev sahipliğini yapmasından dolayı ün kazanan – Aizanoi Antik Kenti, ”İkinci Efes” şeklinde görülmeye devam ediliyor. 2012 yılı içerisinde UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmiş olan söz konusu bu antik kent, Kütahya ilinde yer alan Çavdarhisar ilçesi içerisinde bulunuyor ve ayrıca Kütahya ilinin merkezine de ortalama olarak 57 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmış durumda.
Aizanoi Antik Kenti içerisinde yer alan 15.000 kişi büyüklüğündeki amfitiyatronun ve bitişik bölgesindeki 13.500 kişi kapasitesine sahip stadyum kompleksinin dünya üzerinde farklı bir örneği olmadığı da bilinen bir gerçek. Dünya üzerinde yer alan ilk ticaret borsa binasının da burada yer aldığı açıkça görülüyor. 1990 yılı içerisinde Aizanoi Antik Kenti içerisinde bulunmuş durumdaki dünya üzerindeki en sağlam Amazonlar Lahdi ise Kütahya Arkeoloji Müzesi içerisinde görülebilmektedir.
Milattan Önce 3000’li yıllar itibariyle çok büyük bir yerleşim yeri haline gelmiş durumdaki Aizanoi Antik Kenti’nin antik Frigya’ya bağlı bir durumda bulunan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezlerinden biri olduğu da bilinmektedir. Kent içerisinde Roma dönemlerinde ortalama olarak 80.000 insanın yaşamakta olduğu da tahmin edilmekte. Burda yer alan kalıntıların arasında tiyatronun yanı sıra stadyum ile birlikte borsa binası ile birlikte Zeus Tapınağı haricinde 2 tane hamam, sütunlu bir cadde, Kocaçay üstünde 2 tanesi ayakta kalan antik köprüler, 2 tane agora, Meter Steunene kutsal alanı, gymnasium, antik bir bent, nekropoller, suyolları ve ayrıca kapı yapıları da bulunuyor.