Anadolu Selçuklu Devleti’nin en büyük olmasının yanı sıra en önemli ulu camileri arasında yer alan Alâeddin Camisi Konya ilinin merkez noktasında yer almakta bulunan Alâeddin Tepesi’nin üst noktasında inşa edilmiştir. Yapılmasına Selçuklu Sultanlarından biri olan I. Rükneddin Mesud (1116-1156) dönemlerinde başlanmış olan cami, I. Alâeddin Keykubad dönemlerinde tamamlanmıştır (1221).
Söz konusu bu cami, İslam mimarisi yapı tarzı kullanılarak inşası yapılmış, üstü ağaç ile birlikte toprakla örtülmüş durumdadır. Yapı içerisinde Roma ve de Bizans dönemlerine ait kırk tanenin üstünde mermer sütun yer almaktadır. Caminin abanoz ağacı kullanılarak kündekâri tekniğiyle Ahlatlı Mengü Berti aracılığıyla 1155 senesi içerisinde inşa edilmiş olan minberi, Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliğinin şah eserleri arasında yer almaktadır. Çiniler ile süslenmiş olan mihrabın ön kısmında yine çini süsleri bulunan maksure kubbesi yer almaktadır. Taç kapısı içerisinde yapı ustası şeklinde de Muhammed Bin Havlan el-Dımışkî’nin ismi yazılı durumdadır.
Caminin avlu kısmında Selçuklu sultanları arasında yer alan I. Mesud ile birlikte I. Gıyâseddin Keyhüsrev, II. Kılıçarslan, III. İzzeddin Kılıçarslan, II. Rükneddin Süleyman, II. Gıyâseddin Keyhüsrev, I. Alâeddin Keykubad, III. Gıyâseddin Keyhüsrev ve IV. Rükneddin Kılıçarslan’ın mezarları yer alan türbeyle beraber yan tarafında I. İzzeddin Keykâvus ismine yaptırılmış ve yarım kalan ikinci bir tane türbe daha yer almaktadır.