İstanbul Emirgan’ da bulunan en özel müzelerden birisi olan Sakıp Sabancı Müzesi ilk olarak 1927 yılı ile birlikte İstanbul’ da Prens Mehmet Ali Hasan emri ile birlikte yabancı mimar Edouard De Nari’ ye inşa ettirilmiştir. Burası dönemin prensi tarafından konaklama mekanı olarak kullanılmış ve belli dönemler de de devlet adına kullanılmıştır. İstanbul’ da mimarisi ve manzarası ile birlikte en güzel noktada bulunan Sakıp Sabancı Müzesi gezilip görülebilecek mekanlar arasında yer almayı hak etmektedir.
İlk inşasından sonra belli yıkımlara uğrayan bu tarihi köşk belli dönemler de bakım ve onarımlar ile birlikte günümüz de ki son haline kadar gelmeyi başarmıştır. 1950 yılı ile birlikte Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınan bu köşk daha sonra Sakıp Sabancı’ nın himayesine geçmiş ve 1998 yılında içerisinde ki tüm eşyaların da korunarak bir müzeye dönüştürülmesine kara verilmiştir. Müze olması ile birlikte Sabancı Üniversitesi himayesi altına alınan bu müze günümüz de görülebilecek en eski yapıtlardan birisidir.
İlk olarak 2002 yılından sonra ziyaretçileri için hazırlanan ve sunulan Sakıp Sabancı Müzesi belli başlı onarımları ile birlikte içerisinde ki koleksiyonlar, sergiler ile zenginleştirilmiş ve günümüze kadar gelmiş olan önemli tarihi yapıtlar arasına girmeyi başarmıştır. Konferans ve seminer gibi birçok organizasyonda da kullanılan bu tarihi köşk birçok hizmette kullanılan önemli tarihi yapılarımızdandır.
Sakıp Sabancı müzesi içerisinde ilginizi ekebilecek birçok sergilenen eserler bulunmaktadır. 3 bölümden oluşan eserlerden ilkleri kitap sanatları ve hat koleksiyonları bölümüdür. Osmanlı’ dan özellikle kalan birçok hat sanatlarının incelemesi burada sergilenmektedir. Bunun yanı sıra resim koleksiyonları ve bunların yanı sıra ilgi çekebilecek bir diğer mobilya ve dekoratif eserlerin koleksiyonu burada meraklılarını beklemektedir.
Haftanın Pazartesi günü dışında her gün gidip görebileceğiniz bir tarihi mekan olan Sakıp Sabancı Müzesi’ ne saat 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.Çarşamba ve Cumartesi günleri müzeye saat 10.00 ile 22.00 arasında ziyaret açık olduğunu da hatırlatalım.