İstanbul’ da en eski yapılardan birisi olan Beyazıt Kulesi yıllar boyunca birçok kez hasar görmesine rağmen halen daha ayakta duran önemli bir mekandır. Beyazıt Dönemin’ de yaklaşık 1509’ lu yıllarda inşa edilen bu kule İstanbul’ da gerek savaş sebebi ile gerekse de deprem gibi doğal olaylar sebebi ile birçok kez hasar görmüştür. Bu kulenin asıl inşa amacı bu dönem de İstanbul’ da yaygın olan yangınları kontrol altına alma ve gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir. Belli noktalarda inşa edilen kulelerden olan Beyazıt Kulesi 1750 yılında ilk olarak inşa edilmiştir. Bu dönemden itibaren 1756 yangınından sonra büyük bir hasar gören bu kule 1826 yılında ki yeniçerilerin isyanı ile birlikte bir kez daha hasar görmüştür. Dönemin sultanı II. Mahmut 1828 yılında bu kuleyi tekrardan inşa ettirmiş ve günümüze kadar bu mimari gelmeyi başarmıştır.
Beyazıt kulesi döneminin en önemli gözetleme kulesi olarak görev yapmıştır. Bu kulenin simgesinin barışı anlattığı söylenmektedir. En zor dönemler de Osmanlı adına önemli bir mekan olan bu kule günümüz de de ziyaret edilip görülmesi gereken tarihi mekanlardan birisidir.
Beyazıt kulesi’ nin mimari özellikleri de oldukça dikkat çekicidir. Bu kule toplam 85 metre kadar yükseklikte inşa edilmiştir. Kulenin en üst noktasına kadar çıkmak için kule içerisinde 250 basamak kadar merdiveni aşmanız gerekmektedir. Kule içerisinde gezebileceğiniz gözetleme merkezi 13 tane pencereden inşa edilmiştir. Özellikle de İstanbul’ da en özel manzaraları görebileceğiniz bu teraslarda oldukça özel kareler alabilirsiniz. İstanbul’ un her semtini yakalayabileceğiniz bu gözetleme merkezi kesinlikle burada görülesi yerlerden birisidir.
Günümüze yakın son olarak 1997 yılı ile birlikte bakım ve onarım çalışmaları yapılarak tekrardan ziyaretçilerine açılmıştır. Bu kule en son 1972 yılı ile birlikte gördüğü zararlardan dolayı ziyaretçilere kapatılarak terk edilmiştir. Yakın zaman da en çok ilgi çeken gezilecek mekanlardan olan ve tarihi ile birlikte herkesin ilgisini çeken bu kule İstanbul’ da gezip görmeniz için gerekli her tür şartları sağlamaktadır.
Beyazıt kulesi giriş bilgileri ve ziyaret saatleri
Bu kuleye girmek için sadece Cuma günü giriş izni bulunmaktadır. Buraya gelmeden önce Genel sekreterlik tarafından randevu ve izin almanız gerekmektedir. Bu izin karşılığı da burada istenilen bir miktar giriş ücreti de ödemeniz gerekmektedir.