Çanakkale Savaşlarında önemli bir rol üstlenen Kale kaba taşların oyulması ile inşa edilmiştir. 14 Kasım 1980 yılında Kültür Bakanlığı’nın ‘’Korunması Gereken Kültürel Varlık’’ olarak tecil ettiği kale 1452 yılında yaptırılmıştır. Yaptırılma amacı, Papalık donanmasının İstanbul kuşatması sırasında Bizans’a yardım etmesinin önüne geçilmesi için Fatih sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Çanakkale’de yer alan Kilitbahir Köyünde yapılması nedeniyle adı Kilitbahir Kalesi’dir.
Kale; iç ve dış dur duvarından, avlu içersinde yer alan 7 kattan oluşan üçgen bir kuleden oluşmaktadır. İç kale toplamda 7 katlıdır. 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edilmiş olan Kilitbahir Kalesi’ne ek olarak dış ucuna Sarıkule adında bir kule inşa edilmiştir. 1870 yıllarında Sultan Abdülaziz tarafından yeniden restore edilen kalenin orijinalinde yer alan dış deniz duvarı günümüze ulaşamamıştır. Bu parça 1893 ve 1894 yıllarında ll. Abdülhamit tarafından yeniden inşa ettirilmiş ve kalelerin boyu ve kalınlıkları arttırılmıştır. Güney kısımları top mazgalı olarak kullanılmış ayrıca açıklık kısımları da kemerlidir. Kapı ve pencereler de beyaz mermerden yapılmıştır.
Çanakkale’de yapılan savaşta en önemli kilit noktalardan birine ev sahipliği etmiş bu nedenle ziyaretçilerin sıksık ziyaret ettiği bir yer haline gelmiştir.