Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa Ulu Camii, Bursa’ nın Ayasofya’sıdır.
Uluların ulusu cami, Bursa Ulu Camii. Bursa’nın merkezinde yer alan, içeriye girdiğimde simetrik yapısıyla büyülendiğim cami. Direklerinin fazla olması ve bir uyum içerisinde sıralanışı geniş iç mekanı oluşturmasında büyük rol oynuyor olsa gerek.
Bursa Ulu Camii namz kılma yeri en geniş camidir ülkemizde. Hemde içerisindeki Şadırvana rağmen. Caminin içerisinde bir şadırvan görmek burada abdest aldıktan sonra hemen şadırvanın yanında önünde sağında solunda namaz kılmak (bayanlar abdest alamıyor tabi açık olması sebebi ile) ne muhteşem görünmüştü gözüme.
Ulu Caminin içinde şadırvan olması ile de birde hikaye var. Yıldırım Bayazit döneminde yapılan Bursa Ulu Camii’nin arsasının bir kısmı bir hanıma aitmiş ve arsasını vermek istemiyormuş ancak sonuç itibari ile arsa alınmış, fakat hanım arsasını vermek istemediği için burada namaz kılınması uygun olmayacağı kanaati ile bu alana şadırvan yapılmış.
Şadırvanın üzerinde yer alan kubbe açık ancak cam ile örtülü vaziyette, daha evvel suyun temini bu kubbeden gelen yağmur suyu ile yapılırmış
Caminin duvarları hattatların oluşturduğu hatlar ile doludur ve kainatı temsil eden bir minbere sahiptir. Minber üzerinde güneş sistemini kabartmalı bir şekilde barındırıyor ve gezegenlerin güneşe uzaklıkları ve büyüklüklerinin oranları doğru olarak yerleştirildiğini öğreniyorum. 1400 yılında tamamlandığı düşünülürse etkileyici öyle değil mi ?