Bursa’ya seyahat edecekseniz bir kaç tavsiyede bulunabilirim. Bursa Marmara bölgesinin ikinci büyük ilidir ve Osmanlı Devletinin ilk başkentidir. Yaşanabilir şehirlerdendir. Benim gezip gördüğüm Koza Han, Irgandi Köprüsü, Yeşil Türbe, Saat Kulesi, Cumalıkızık Köyü olup Cumalıkızık ile ilgili olarak ayrıca bir yazım bulunmaktadır.
Koza Han Şehrin merkezinde Ulu Camii’nin karşısında yer alan, kare şeklinde, ortası açık alan olarak bırakılmış ve çay bahçesi olan iki katlı katlarında çeşitli dükkanların özellikle eşarpçıların yer aldığı şeker mi şeker bir han. Ortası açık alan dedik ama bu alanda da inşaat edilmiş birde mescid var. Hanı dolaşıp çayınızı burada yudumlayıp atmosferin tadını çıkarabilirsiniz
Irgandi Köprüsü, araç trafiğine tamamen kapatılmış olup üzerine dükkanlar kurulmuş, bu dükkanlarda zanaatçılar geleneksel el sanatlarını icra ediyorlar. Bu sebepten bu köprüye Çarşılı Köprüde deniliyor. Dışarıdan bakıldığında da bir treni anımsattı bana.
Bir yokuş çıkıyoruz ve Bursa’nın manzarasını görebileceğimiz bir tepeye ulaşıyoruz. Burası Tophane parkı. Burada Bursa ayaklarınızın altında ve çay yudumlayabileceğiniz manzarayı seyredebileceğiniz çay bahçesi sizleri bekliyor. Saat Kulesi de bu parkta yer alıyor, görkemi ile beni etkilemeyi başardı ve arkadaşlarımla eğlenceli fotoğraflar çekmemizi sağladı. Ayrıca Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi Türbesi de burada bulunmaktadır.
Bursa’dan kebap yemeden dönememenizi tavsiye ederim bana kısmet olmadı hala aklım kebapta 🙂 ve mutlaka kestane şekeri ile geri dönüş yapın, sevdiklerinize hediye olarakta alabilirsiniz. Özellikle çikolatalı olanları şahsen tavsiye ederim ben onlara bayılıyorum.
Bursa’nın birde Yeşil Türbe’si var ki burasıda görülmesi gereken yerlerden birisi. Renginden dolayı bu adı almıştır ve içi dışı turkuaz çinilerle kaplıdır. Çelebi Sultan Mehmed’in ve çocuklarının bulunduğu türbedir.