Canlanmış, sanki ete kemiğe bürünmüş bir müzeyi gezmek ister misiniz? Peki siz İzmir’ e gelip de sadece sahil hattını dolaşıp İzmir’ in “içerisi” ni görmeden dönme hatasını yapanlardan mısınız? O halde sizi Ödemiş ve Birgi ile tanıştıracağız..
Ödemiş İzmir iline bağlı bir ilçedir. Ödemiş 62 bin nüfusuyla İzmir’in en büyük ilçesidir.Kuzeyinde Bozdağ, güneyinde Aydın Dağlarının çevrelediği, Küçük Menderes’in suladığı Ödemiş’in tarihi, yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanıyor. Ödemiş ismi, bir söylenceye göre,Otamış’ dan gelmiş. Otamış, şifa veren bitki anlamına geliyor.
Ödemiş Türkiye’nin batısında Ege bölgesinde İzmir iline bağlı bir ilçedir. Ödemiş 62 bin nüfusuyla İzmir’in en büyük ilçesidir.Ödemiş ovasının yerleşim tarihi, Yeni Taş dönemindeki İ.Ö. 6000′de başlar. Bunu Kalkolitik (Madentaş) çağı izler. Bu çağda en eski yerleşmeleri ovadaki höyükler oluşturmaktadır. İlçenin bu kadar eski bir yerleşim alanı olması burayı kültürel tatil meraklılarının cazibe merkezi haline getirmiştir. İlçede çok sayıda höyükler, tümülüsler, kaya mezarları, tarihi site ve kaleler, tarihi anıtlar ziyaretçilerini bekliyor.
Güzeller güzeli Birgi ise İzmir’ e 150, Ödemiş’ e ise sadece 7 km uzaklıktadır. Ödemiş ve Birgi yanyana olduğundan mutlaka ikisini de birlikte gezmeniz önerilir.Birgi hem tarihi hem de doğal dokusuyla son zamanlarda iç turizmin gözde duraklarından biri haline gelmiştir. Tarihi Lidyalılar, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına kadar uzanan bu şirin belde denizcilikle nam salmış Aydınoğulları Beyliği’ ne de başkentlik yapmıştır. Osmanlı döneminden günümüze kadar da “ulemalar şehri” olarak anılmıştır. İşte tüm bu özellikleri Birgi’ yi İzmir’ in diğer beldelerinden farklı kılmıştır.
Birgi’ nin orta çağlarda bu denli çekim merkezi olmasının bir sonucu beldede birbirinden değerli mimari eserler bulunmaktadır. Tarihi Birgi evleri, Meşhur Çakırağa Konağı, Aydınoğulları Türbesi, Ümmü Sultan Türbesi, Gazi Umurbey Anıtı, Aydınoğulları Camii, Tarihi Minber ve Minber Kapıları, Karaoğlu Camii, Dervişağa Camii ve Medresesi, Dervişağa Hamamı, Bıçakçı Esseyit Hacı Ali Ağa Çeşmesi ve Birgi Dede Türbesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Tarihe ilginiz çok değilse bile buradaki tarihi dokuya kayıtsız kalamayacaksınız. Bu zenginliğe yönetimler de duyarsız kalmamış ve Birgi 1997 den itibaret sit alanı ilan edilmiştir.
Ayrıca yörenin yemekleri, halk oyunları, el sanatları ve el işleri de meşhurdur.Eğer rastlarsanız Ödemiş veya Birgi’ nin yöresel bir düğününe katılmanız da size benzersiz bir deneyim sunacak, belki de hiç görmediğiniz kültürel zenginliklere tanık edecektir.