Türkiye’nin en hızlı gelişen şehirlerinden biri olan Adıyaman, Atatürk Barajı’nın bir bölümünü kendi sınırları içine alıyor. Hem Akdeniz hem de Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilçeleri bulunan Adıyaman, dört mevsimin bir arada bulunduğu bir ildir. Kentin kuzey tarafında Malatya ; batı tarafında Kahramanmaraş ; güneybatı tarafında Gaziantep ; güneydoğu tarafında Şanlıurfa ve son olarak doğu tarafında Diyarbakır bulunmaktadır. Merkez ilçe dahil 406 köy ve 19 ilçeye sahiptir.
Adıyaman’ın kuzeyi Toros Dağları’nın uzantısı olan Malatya Dağları ile çevrilidir. Kentin Gerger ve Çelikhan, Tut ilçeleri çoğunlukla dağlık alanlara sahiptir. Adıyaman ilindeki ana dağlar Dibek, Akdağ, Ulubaba, Gördük, Bozdağ ve Nemrut ve Karadağ Dağları’dır. İlin güney kısımlarına doğru ova olarak kabul edilen topraklar ön plana çıkmaktadır. Samsat, Keysun, Pınarbaşı ve Kahta ovaları kentin ana ovaları olarak yerini alır. Fırat Nehri, Adıyaman’ın en önemli deresidir. Bölgedeki diğer nehirler Ziyaret, Sofraz, Kalburcu, Eğri, Akdere, Şepker ve Çakal nehirleridir. İnekli, Azaplı ve Gölbaşı doğal göller iken Atatürk Barajı ilimizde yapay bir göldür.
Adıyaman Gezilecek Yerler
- Nemrut Dağı Ören Yeri: Burası dünyanın 8. harikası olarak adlandırılıyor ve UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Nemrut Dağı Ören Yeri, Toros Dağları üzerindedir.
- Arsameia Kutsal Alanı: Kahta İlçesinde bulunur ve MÖ 3. yüzyıldan kalma Helenistik Döneme aittir.
- Pirin Ören Yeri: Şehre 5 kilometre uzaklıkta ve Kommagene hükümdarlığının beş ana kentinden biridir.
- Derik Kutsal Alanı: Bu bölgede kutsal sınır duvarları, bir tapınak ve iki balıkçıl var.
- Palanlı Mağarası: Taş Devri insanlarının yaşadığı Paleolitik Dönem’de kullanılmıştır. Mağara resimlerinden, bu çağdaki insanların avladığı hayvanlar ve topladığı hayvanlar anlaşılmaktadır.